Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izraelci schválili další projekt na výstavbu ve východním Jeruzalémě, Američané zuří

Izraelci schválili další projekt na výstavbu ve východním Jeruzalémě, Američané zuří

Har Choma (foto: Avishai ka)

Har Choma (foto: Avishai ka)

Izrael minulý týden schválil projekt výstavby v Har Choma na jihovýchodě Jeruzaléma. Vybudovat by se zde mělo 930 nových bytových jednotek. V úterý vyjádřilo nad tímto plánem „hluboké znepokojení“ americké ministerstvo zahraničí. Považuje takovéto izraelské jednostranné akce za kontraproduktivní kroky, které oddalují obnovení izraelsko-palestinských jednání. Věří, že by se Izraelci a Palestinci měli na otázce Jeruzaléma dohodnout.

Spojené státy dlouhodobě s izraelským přístupem nesouhlasí, Izrael však považuje Jeruzalém za své hlavní město, které je nedělitelné. Ač od izraelských představitelů zaznívala v minulosti různě smířlivá prohlášení, vzdát se byť jen části Jeruzaléma nehodlají.

Proti výstavbě se vyjádřila ústy Evropské unie také Catherine Ashtonová, která osadnickou činnost považuje v rámci mezinárodního práva za nelegální. Podporuje tak názor Palestinců, kteří rozporují legálnost tohoto izraelského přístupu.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.