Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Palestinští představitelé si protiřečí – budou či nebudou požadovat státnost?

Palestinští představitelé si protiřečí – budou či nebudou požadovat státnost?

Palestinská samospráva

Palestinská samospráva

Zástupci amerického Kongresu se v Ramalláhu sešli s nejvyššími představitely Palestinské samosprávy, prezidentem samosprávy Mahmúdem Abbásem a premiérem Salamem Fajádem. Ze setkání však odjížděli spíše zmateni. Informace o palestinském postupu při zářijovém zasedání Valného shromáždění OSN, které od obou zástupců Palestinské samosprávy dostaly, se totiž neshodovaly. Zatímco premiér Fajád uvedl, že ohledně palestinského požadavku na vlastní státnost zatím nebylo rozhodnuto, Abbás hovořil o této záležitosti jako o zcela jasném a hotovém faktu.

Spojené státy na palestinské snahy požadovat na zářijovém zasedání Valného shromáždění OSN státnost nepohlížejí s pochopením. Považují ho za jednostranný akt, který přinese destabilizace regionu a nepovede k obnovení jednání. Podobně Spojené státy pohlížejí i na izraelskou výstavbu v osadách.

Otázkou je, zda a jak by Spojené státy případně reagovaly, pokud by Palestinci skutečně požadavek na vlastní státnost vznesli. Člen delegace Staney Hoyer uvedl, že pozastavení financování chodu Palestinské samsprávy je jednou z možných variant.

Zdroj: Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.