Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ekonomika, Zpravodajství » Sociální protesty zesílily i mimo hlavní centra

Sociální protesty zesílily i mimo hlavní centra

Centrem sociálních protestů byl v posledních týdnech zejména Tel Aviv, částečně pak také Jeruzalém. V sobotu se tato dosavadní centra protestů odmlčela, aby dala zaznít demonstrantům z dalších koutů Izraele. Protestů v menších městech se účastnili i někteří demonstranti z Tel Avivu, včetně vůdců protestního hnutí.

Nejvíce demonstrantů se sešlo ve městech Beršeba, Haifa a Afula, protesty se však konaly i v dalších městech, jmenovitě Roš Pina, Bejt Šean, Nazaret, Naharija, Hod Hašaron, Ramat Hašaron, Rišon Lezion, Petach Tikva, Modiin, Bejt Šemeš, Aškelon, Dimona, Eilat. Celkový počet demonstrantů se dle jednotlivých zdrojů liší. Ynet uvádí přes 70 000, Jerusalem Post 50 000 – 70 000. Poprvé se organizovaně protestů zúčastnila také arabská města a vesnice (Sakhnin, Tayibe a Umm al-Fahm).

Přesunutím protestů z centra na „periferii“ podle některých zmizela pomyslná bublina, která obklopuje Tel Aviv a odděluje ho od zbytku země. Demonstranti jsou i nadále připraveni setrvat v protestech a vyzývají vládu k řešení. Netanjahu prý není jediný, jehož vláda je za situaci odpovědná, má ale bohužel tu „smůlu“, že lidem došla trpělivost právě během jeho funkčního období a on tak bude muset situaci řešit. Jeden z aktivistů v Beršebě vyzval Netanjahua k nastolení spravedlnosti a pohrozil, že pokud Netanjahu nebude lidi poslouchat, nastane chaos a může dojít k násilnostem.

Zdroje: Ynet, Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ekonomika, Zpravodajství · Štítky:

Jedna odpověď na "Sociální protesty zesílily i mimo hlavní centra"

  1. Naděje nejen pro Izrael napsal:

    Historickou příčinou všec demonstrací a nepokojů ve světě je kromě subjektivního chápání spravedlnosti i objektivní rozpor mezi právem občanským (idividuálním) a právem veřejným (institucionálním) a trvající úmyslné překážky jejich propojení a sjednocení. Viz též článek „Právní stát“:

    http://www.seaplanet.eu/index.php/souvislosti/organizace-spolenosti/324-pravni-stat-je-spoluvlastnictvi-oban-nikoliv-koist-politik