Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izrael odpověděl na teroristický útok – zabil dva vysoce postavené teroristy

Izrael odpověděl na teroristický útok – zabil dva vysoce postavené teroristy

Benjamin Netanjahu útoky tvrdě odsoudil

Benjamin Netanjahu útoky tvrdě odsoudil

Izrael téměř okamžitě odpověděl na teroristický útok, který ve čtvrtek odpoledne zasáhl jih Izraele a vyžádal si životy osmi lidí. Izraelské letectvo zaútočilo na budovu ve městě Rafah, kterou využívali teroristé. Využívali ji také vysoce postavení členové Lidového výboru odporu, organizace, která je podle palestinských médií odpovědná za zmíněné teroristické útoky v Izraeli.

Při útoku bylo zabito zřejmě 6 lidí. Dva z nich byli vysoce postavení představitelé Lidového výboru odporu Abu Oud al-Nirab  a Khaled Shaath (při stejném útoku byl zabit i jeho dvouletý syn Malek). Mezi mrtvými jsou i další členové stejné teroristické organizace: Imad Hamad, Abu Džamil Shaath a Khaled Masri. Organizace smrt výše zmíněných osob potvrdila. Podle dostupných informací izraelské letectvo před útokem shazovalo na oblast letáky, přesný obsah textu na nich však není znám. Obvykle se ale využívají tyto letáky k varování případných civilistů v místě útoku.

Podle palestinských zdrojů nechal Hamás preventivně vyklidit budovy velitelství svých bezpečnostních jednotek z obavy, že by Izrael mohl na některou z nich zaútočit. Hamás nicméně také varoval, že na izraelský útok v Pásmu Gazy hodlá tvrdě odpovědět.

Jak se dál bude situace vyvíjet je v tuto chvíli obtížné předvídat. Izraelští představitelé hovoří o tvrdém úderu proti teroristům. Představitelé světového společenství útoky v Izraeli tvrdě odsoudili, ale obávají se dalšího vyhrocení nastalé situace.

Zdroj: Ynet, Maan News Agency

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.