Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » I přes zprávy o příměří je Izrael stále pod raketovou palbou

I přes zprávy o příměří je Izrael stále pod raketovou palbou

Izraelští zdravotníci zasahují na místě raketového útoku (foto: Shay Vaknin, IDF)

Izraelští zdravotníci zasahují na místě raketového útoku (foto: Shay Vaknin, IDF)

Během neděle informovala agentura Associated Press o údajném příměří, které mělo být prostřednictvím Egypta vyjednáno mezi Hamásem a Izraelem. Podle dohody měl Hamás nejprve zastavit útoky a donutit k tomu i ostatní organizace v Pásmu Gazy a Izrael by v reakci na to zastavil odpovědi na ně. Příměří mělo vstoupit v platnost v neděli večer, ale již nyní je jasné, že tak snadné to zřejmě nebude.

Po relativním klidu během nedělního odpoledne došlo k večer k dalším raketovým útoků. Jen 20 minut poté, co mělo příměří vstoupit v platnost, byly na Izrael vypáleny čtyři rakety. Jednu zlikvidoval systém Železný dóm, dvě dopadly v oblasti Hof Aškelon a jedna v oblasti Šaar Hanegev. Žádná nezpůsobila zranění ani škody. Z Gazy byly vypáleny také tři minometné granáty.

Palestinci nejsou, co se příměří týče, jednotní. Hamás sice nejprve tvrdil, že všechny skupiny ozbrojenců v Pásmu Gazy s příměřím souhlasí, hned se však ukázalo, že to není tak docela pravda. Islámský džihád tvrdí, že není kam spěchat a Lidový výbor odporu říká, že příměří pro ně není v tuto chvíli akceptovatelné. Násilí podle nich vystupňoval Izrael, když zabil vysoce postavené osoby této organizace. Podle Izraele je právě Lidový výbor odporu odpovědný za teroristické útoky, ke kterým došlo ve čtvrtek.

Zdroje: Ynet, Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.