Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Protiraketový systém Železný dóm zneškodnil více než 90% raket směřujících na obydlené oblasti a dočká se dalšího rozšíření (+videa)

Protiraketový systém Železný dóm zneškodnil více než 90% raket směřujících na obydlené oblasti a dočká se dalšího rozšíření (+videa)

Část protiraketového systému Železný dóm (foto: Natan Flayer, licence: CC BY-SA 3.0)

Baterie, která tvoří součást protiraketového systému Železný dóm (foto: Natan Flayer, licence: CC BY-SA 3.0)

Protiraketový systém Železný dóm, který je nasazen speciálně proti raketám Kassám a Grad odpalovaným z Pásma Gazy, zneškodnil podle dostupných informací více než 90% raket, které by jinak zasáhly obydlené oblasti na jihozápadě Izraele.  To jsou výsledky, které mnozí během vývoje tohoto systému neočekávali. Problémem nicméně je, že má Izrael v současnosti k dispozici pouze dvě baterie tohoto systému a rozsáhlé oblasti ohrožené raketovou palbou jsou tak stále bez ochrany. V současnosti využívané baterie jsou nasazeny na ochranu Aškelonu a Beršeby.

Společnost Rafael, která vyvíjí protiraketové střely Tamir které systém využívá, se chystá otevřít ještě jednu výrobní linku na produkci těchto protiraketových střel. Vedou je k tomu operační potřeby izraelské armády a také plán na nasazení dalších dvou baterií protiraketového systému Železný dóm. První by mělo izraelské letectvo obdržet do tří týdnů a nasazena bude zřejmě u města Ašdod, druhá by měla dorazit do konce roku a využití nalezne u města Sderot. Nejedná se o konečný počet. V roce 2013 by mělo být baterií 9 a pokud půjde vše podle plánu, bude výsledný systém čítat 13 baterií.

Finanční náklady na výrobu jedné baterie činí 50 milionů dolarů, jedna protiraketová střela Tamir pak stojí 70- 100 tisíc dolarů. Na výrobu protiraketového systému bude využit i zvláštní grant poskytnutý USA ve výši 205 milionů dolarů.

 

Rozmisťování baterií protiraketového systému


Jak funguje systém Železný dóm?

 

Systém Železný dóm v akci


 

Zdroj: Globes

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.