Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izraelská vláda schválila dohodu o výměně vězňů, Šalit se zřejmě opravdu vrátí domů

Izraelská vláda schválila dohodu o výměně vězňů, Šalit se zřejmě opravdu vrátí domů

Gilad Šalit

Gilad Šalit

Izraelská vláda během nočního zasedání schválila dohodu uzavřenou s Hamásem. 26 ministrů hlasovalo pro, 3 proti. Proti dohodě hlasoval Avigdor Lieberman, Moše Ja’alon a Uzi Landau. Výměnou za Šalita Izrael propustí 1027 vězňů, z nichž asi 400 si odpykává dlouhé tresty za jedny z nejhorších teroristických útoků v dějinách Izraele.

Podle Netanjahua se na dohodě pracovalo několik týdnů, k dohodě došlo minulý týden ve čtvrtek a konečný souhlas byl dosažen v úterý. Dohoda byla na stole dlouho, ale Izrael vždy odmítal propustit teroristy tzv. s krví na rukách. V tomto bodě nyní Izrael ustoupil. Hamás na druhé straně učinil kompromis týkající se některých konkrétních jmen na původním seznamu.

Rodina Gilada Šalita vyjádřila obrovskou radost, zároveň se však snaží udržet své emoce pod kontrolou. Gilad stále ještě není doma a i přes velký optimismus je stále možné, že dohoda v některém okamžiku selže.

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

3 odpovědi (odpovědí) "Izraelská vláda schválila dohodu o výměně vězňů, Šalit se zřejmě opravdu vrátí domů"

  1. Žádný problém, napsal:

    těch 1000 teroristů. Když dostanou do kafe při večeři špetku cesia, tak se na svobodě k terorismu už nedostanou.

    1. admin napsal:

      Šin Bet se nechala slyšet, ža nebyl učiněn žádný závazek, že propuštění teroristé nebudou stíháni… což má mnoho různých výkladů :-)

      1. Žádný problém, napsal:

        Výborně ! To mě naplňuje optimismem. :-) )))