Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Turecko zasáhlo silné zemětřesení, Izrael nabízí pomoc

Turecko zasáhlo silné zemětřesení, Izrael nabízí pomoc

Turecko zasáhlo zemětřesení

Turecko zasáhlo zemětřesení

Silné zemětřesení o síle 7,2 stupňů Richterovy škály zasáhlo jihovýchod Turecka. Podle tureckých médií při něm mohlo o život přijít 500 – 1000 osob a došlo k velkým materiálním škodám.

Krátce po oznámení zprávy o zemětřesení nabídl Izrael Turecku veškerou potřebnou pomoc. Vrchní velitel izraelské armády Benny Gantz již instruoval armádu, aby se na případné nasazení v Turecku připravila. Podle něj je izraelské letectvo připraveno přepravit pomoc do Turecka hned jak dostane povolení od vlády.

Koordinací byla pověřena politicko-diplomatická kancelář ministerstva obrany. Turecko aktuálně potřebuje zejména stany a záchranné týmy. Právě izraelské záchranné týmy patří k nejlepším na světě a mohou být v Turecku velmi brzy. Záchranné týmy izraelské armády již v minulosti při zemětřeseních v Turecku zasahovaly.

Zda Turecko využije izraelskou pomoc i nyní je otázkou. Diplomatické vztahy obou zemi jsou aktuálně na bodu mrazu. Izrael v minulosti nabídl pomoc také Íránu, který byl zasažen ničivým zemětřesením, Írán však pomoc odmítl.

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky: ,

Jedna odpověď na "Turecko zasáhlo silné zemětřesení, Izrael nabízí pomoc"

  1. diplomacie napsal:

    Ano, diplomatické vztahy mezi Tureckem a Izraelem jsou velmi špatné díky nynějšímu nediplomatickému chování premiéra Turecka a místo toho, aby příjal pomoc z Izraele, tak jede do Vanu sám. Určitě tam zachrání pri 0 C mnoho lidí a ti mu budou vděční. Nediplomatické chování se prostě v politice nevyplácí. A tak se celé Turecko dívá, jak Erdogan chodí po Vanu a izraelské jednotky čekají, zda se někdo milostivě ozve a požádá o jejich pomoc.