Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Česká republika prý bude v září hlasovat proti Palestinskému státu

Česká republika prý bude v září hlasovat proti Palestinskému státu

OSN

Zasedání Valného shromáždění OSN se blíží a s ním i palestinská snaha o získání členského místa v OSN a tím v podstatě uznání vlastního státu. Zatím stále není  jasné,  jakou strategii Palestinci zvolí. Pokud by se chtěli stát členy OSN, musí se kladně vyslovit nejen Valné shromáždění, ale také Rada bezpečnosti OSN. Zatímco se souhlasem Valného shromáždění počítat mohou, se souhlasem Rady bezpečnosti ne. Spojené státy již oznámily, že budou takové hlasování v Radě bezpečnosti vetovat a možná nebudou jediné. Palestinci ale mohou také požádat o získání statusu pozorovatele nečlenského státu, k čemuž jim bude stačit souhlas Valného shromáždění.

Očekává se, že se 130-140 států vysloví pro přijetí Palestinců.  Jak budou hlasovat západní státy je otázkou. Podle izraelských zdrojů se dá maximálně počítat s tím, že tyto státy hlasovat nebudou, případně se hlasování nezúčastní. Proti palestinskému státu prý bude hlasovat 5 států. Kromě USA, Německa, Itálie a Nizozemska by to měla být také Česká republika. Ta se v rámci EU řadí mezi nejvíce pro-izraelské země.

České ministerstvo zahraničí však tuto informaci ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo, dá se tak o ní zatím pouze spekulovat.

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.