Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Teroristé v Gaze údajně disponují libyjskými zbraněmi včetně protiletadlových a protitankových střel

Teroristé v Gaze údajně disponují libyjskými zbraněmi včetně protiletadlových a protitankových střel

SA-7 (foto: Specialist Christopher R. Salaza, licence: PD)

SA-7 (foto: Specialist Christopher R. Salaza, licence: PD)

Zdroje z izraelských bezpečnostních složek v pondělí informovaly o tom, že teroristé v Pásmu Gazy získali část svých zbraní z Libye. Jednat by se mělo o Protiletadlové střely ruské výroby SA-7 a také o blíže nespecifikovaný počet RPG. Izraelské zdroje ale zároveň dodávají, že tyto propašované libyjské zbraně žádným zásadním způsobem nenavyšují možnosti a dosah palestinských teroristů.

Za posledních několik měsíců se do Pásma Gazy dostaly tisíce zbraní a je obtížné určit, jak velká část z nich pochází s Libye. Většina zbraní se do Pásma Gazy dostane přes Sinajský poloostrov. Buď směrem ze Súdánu, nebo od Středozemního moře. Na zdroje z Libye ukazuje i egyptská zpráva o tom, že poblíž libyjské hranice egyptské bezpečnostní složky objevily velké množství ukrytých zbraní.

Situace v Libyi samozřejmě nahrává možnému pašování zbraní. Otázkou také je, jaká je situace ohledně arzenálu chemických zbraní, které Libye měla. Podle izraelských zdrojů se palestinští teroristé k těmto zbraním pravděpodobně zatím ani nepokoušeli dostat.

Zdroje: Ynet, Jerusalem post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.