Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Izrael a Palestina v tisku: Židé získávají zpět majetek v Turecku a Izraelci jezdí v Jeruzalémě tramvají

Izrael a Palestina v tisku: Židé získávají zpět majetek v Turecku a Izraelci jezdí v Jeruzalémě tramvají

Vyběr zpravodajství

Vyběr zpravodajství

Opět přináším několik zajímavých článů z českého tisku.

Křesťané a Židé v Turecku získají zpět svůj majetek (Český Rozhlas)

Turecká vláda se zavázala navrátit majetek, který před 75 lety zabavila menšinám. Křesťanské a židovské organizace tak budou moci zpátky získat stovky budov včetně kostelů, obchodů nebo škol. Turecká veřejnost a tisk rozhodnutí vlády komentují jako revoluční vstřícný krok směrem k náboženským menšinám.“ (…číst článek)

 

Jeruzalém se poprvé projel tramvají (Český Rozhlas)

„Necelých 14 kilometrů, 23 zastávek a ve špičce interval čtyři minuty. Takové jsou základní parametry nové tramvajové dráhy, která funguje první týden v Jeruzalémě. Město ve Svaté zemi se jí dočkalo po mnoha letech technických problémů a politických tahanic. Zastánci tramvaje ovšem tvrdí, že to stálo za to a že teď už budou obyvatelé Jeruzaléma sklízet jenom sladké plody vynaloženého úsilí a peněz.“ (…číst článek)

 

Jeruzalém opravil 500 let staré hradby. Podívejte se (IDnes)

Dvakrát zničen, 52krát napaden, 44krát dobyt. Takovou vojenskou historii nemá snad žádné jiné město na světě. I když nyní hradby obepínají jen malou část dnešní rozlohy města, jejich renovace byla událostí. Staré město má spousta metropolí, ale Jeruzalém je jen jeden.“ (…číst článek)

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.