Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Palestinci se prý nespokojí se statusem pozorovatele nečlenského státu, chtějí plné členství

Palestinci se prý nespokojí se statusem pozorovatele nečlenského státu, chtějí plné členství

OSN

Do zasedání Valného shromáždění OSN zbývají ještě přibližně dva týdny a stále se vedou debaty o palestinském požadavku na plné členství v OSN a tím v podstatě uznání státnosti. Tento požadavek se nezdá být příliš realistickým a téměř neexistuje šance, že by se Palestinci stali členem OSN. Požadavek pravděpodobně projde hlasováním Valného shromáždění, narazí však v Radě bezpečnosti.

Druhou možnou variantu, tedy získání statusu pozorovatele nečlenského státu, nyní odmítli sami Palestinci. Status pozorovatele, který má například Vatikán, by pro ne nemělo být obtížné získat. Ministr zahraničí Palestinské samosprávy Rijád Al-Malki však řekl, že je tento postup pro Palestince neakceptovatelný, protože pokud by chtěli, mohou získat status pozorovatele v podstatě kdykoliv budou chtít. Pokud prý nezískají členství tentokrát, budou o něj dál usilovat a opakovaně o něj žádat.

Zdroj: Maan

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.