Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelský generál o pravděpodobnosti regionálního konfliktu a nové palestinské zbrani

Izraelský generál o pravděpodobnosti regionálního konfliktu a nové palestinské zbrani

Generál-major Ejal Eisenberg

Generál-major Ejal Eisenberg

Generál-major Ejal Eisenberg v pondělí při své přednášce na Institutu pro studium národní bezpečnosti varoval před rostoucí pravděpodobností regionálního konfliktu. Rizikovými faktory jsou současné revoluce v arabských státech, které se podle něj mohou relativně snadno zvrtnout ve prospěch radikálních islamistů, a také horšící se vztahy s Tureckem.

Zmínil situaci v Íránu, který podle něj pokračuje ve svém jaderném programu.

Egyptská armáda se podle něj jen obtížně vypořádává se svou rolí a projevuje se to například ztrátou kontroly nad Sinajským poloostrovem. Ten by se mohl dostat pod kontrolu islamistů.

Situace v Libanonu se také nelepší a Hizballáh zde upevňuje svou pozici.

Generál-major Eisenberg během přednášky také informoval o tom, že se izraelské armádě podařilo nalézt novou palestinskou zbraň, která je ničivější, než v současnosti využívané. Mělo by se jednat o raketu. Podle Eisenberga byli lidé v dotčených oblastech instruováni, aby dodržovali stanovená opatření a v případě vyhledávání úkrytu se schovávali po dvěma střechami, místo aktuálně platné jedné. Sdělení této informace se nicméně nelíbilo jinému důstojníkovi izraelské armády, podle kterého se jedná o strategické informace.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství

Komentáře jsou uzavřeny.