Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Kultura, Náboženství, Zpravodajství » Svitky od Mrtvého moře jsou všem dostupné v elektronické podobě (+video)

Svitky od Mrtvého moře jsou všem dostupné v elektronické podobě (+video)

Velký Izaiášův svitek je také dostupný v digitální podobě

Velký Izaiášův svitek je také dostupný v digitální podobě

Izraelský historický ústav ve spolupráci se společností Google vytvořil digitální kolekci slavných Svitků od Mrtvého moře. Digitální verze zatím pěti svitků je tak nyní přístupná všem zájemcům na internetu. Svitky jsou nasnímány ve vysokém rozlišení, Velký Izaiášův svitek je navíc opatřen anglickým překladem. Každý svitek je uveden krátkým vysvětlujícím videem a informacemi, které čtenářům umožňují zjistit více také o době, ze které svitek pochází.

Proces digitalizace svitků byl, podobně jako je tomu u jiných podobně významných historických památek, velmi náročný. Využit byl fotoaparát s velmi vysokým rozlišením, který vytváří snímky s rozlišením asi 200x vyšším než běžný fotoaparát. Při každé fotografii byl použit nejmodernější blesk a expoziční čas 1/4000, aby mohly být minimalizovány možné škody.

Digitalizované Kumránské svitky můžete nalézt na stránce: http://dss.collections.imj.org.il/

Kumránské svitky, jak se také Svitky od Mrtvého moře nazývají, je možné spatřit na vlastní oči v jeruzalémském muzeu, které nese název Svatyně knihy (hebrejsky Heikal HaSefer).

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Kultura, Náboženství, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.