Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Osm členů Rady bezpečnosti bude hlasovat pro Palestinský stát

Osm členů Rady bezpečnosti bude hlasovat pro Palestinský stát

OSN

Ministr zahraničí Palestinské samosprávy Rijád al-Malki řekl pro rozhlasovou stanici Hlas Palestiny, že osm členů Rady bezpečnosti OSN již přislíbilo svůj hlas pro Palestinský stát. Mělo by se jednat o Rusko, Čínu, Indii, JAR, Brazílii, Libanon, Nigérii a Gabon. Palestinci se nyní snaží získat devátý hlas. Rada bezpečnosti by se měla palestinským požadavkem na členství v OSN zabývat v pátek.

Rada bezpečnosti OSN má celkem 15 členů, 5 stálých (USA, Velká Británie, Rusko, Francie, Čína) a 10 nestálých členů, kteří jsou vybíráni dle regionálního klíče, vždy po dvou z každého regionu (nyní jsou nestálými členy Rady bezpečnosti Bosna a Hercegovina, Brazílie, Kolumbie, Gabon, Německo, Indie, Libanon, Nigérie, Portugalsko, JAR). Při hlasování v Radě bezpečnosti je devět kladných hlasů klíčovým číslem. Pro schválení procedurální otázky je vyžadováno jakýchkoliv devět kladných hlasů. Pro schválení předmětné otázky (jakou je třeba přijetí nového člena) je vyžadováno také devět kladných hlasů, musí mezi nimi však být také hlasy všech stálých členů Rady bezpečnosti. Ty disponují tzv. právem veta a mohou tak zablokovat jakoukoliv otázku, o které se v Radě bezpečnosti hlasuje.

Právo veta s největší pravděpodobností využijí Spojené státy, mohla by tak učinit také Francie či Velká Británie. Pokud by se uvedené státy zdržely hlasování a právo veta nevyužily, stačilo by Palestincům devět kladných hlasů (i když zdržení se hlasování stálých členů Rady bezpečnosti není v tomto smyslu přímo řešeno Chartou OSN). Spojené státy nicméně vyvíjejí snahu, aby na svou stranu získaly i další členy Rady bezpečnosti a nemusely tak právo veta využít.

Zdroj: The Palestine Telegraph

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.