Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Palestinský požadavek státnosti je legitimní, tvrdí EU. Dosáhnout ho lze ale pouze jednáním

Palestinský požadavek státnosti je legitimní, tvrdí EU. Dosáhnout ho lze ale pouze jednáním

EU

EU

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci, která označuje palestinský požadavek státnosti za legitimní. „Právo Palestinců na sebeurčení a na vlastní stát je nepopiratelné, stejně jako právo Izraele na existenci v bezpečných hranicích,“ stojí v rezoluci.

Podle rezoluce by mělo dojít ke vzniku dvou států podle hranic z roku 1967, které by měly být základem pro jednání o konečné podobě hranic. Změny hranic před rok 1967 jsou možné jen se souhlasem obou stran. Jeruzalém by měl být hlavním městem obou států.

Parlament v rámci rezoluce vyzval Vysokou představitelku pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonovou, aby společně s členskými státy nalezla společný postoj EU k palestinské otázce. Zdůrazněna byla také potřeba znovu potvrdit silný závazek EU ohledně bezpečnosti Izraele.

Evropský parlament vyzval Izrael, aby zastavil výstavbu nových osad a rozšiřování stávajících v Judsku, Samaří i ve východním Jeruzalémě. Palestinci byli naopak vyzváni, aby ukončili raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy.

Zdroj: Evropský parlament

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.