Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Americký Kongres zablokoval finanční podporu Palestincům

Americký Kongres zablokoval finanční podporu Palestincům

Americký Kongres

Americký Kongres

List The Independent v sobotu přinesl zprávu o tom, že americký Kongres zablokoval finanční pomoc ve výši 200 milionů dolarů určenou pro Palestinskou samosprávu. Kongresmani tak vyjádřili své rozladění nad tím, že Mahmúd Abbás nerespektoval americký požadavek, aby nečinil jednostranné kroky, které by ohrozily mírová jednání. Jednalo se zejména o palestinský požadavek na uznání státnosti. Zcela bez povšimnutí neprošly ani snahy Fatahu o opětovné sblížení s Hamásem. Současná americká administrativa není z odložení schválení finanční pomoci pro Palestince příliš nadšena.

Americká administrativa sice nesouhlasí s palestinským požadavkem na členství v OSN, považuje však finanční pomoc za zásadní závazek Spojených států ve snaze dosáhnout mírového uspořádání na Blízkém východě. Bývalý americký prezident Bill Clinton se nechal slyšet, že všichni přece vědí, že americký Kongres je nejvíce pro-izraelským parlamentním orgánem na světě a nemusí to dokazovat.

Krok amerického Kongresu je zatím zřejmě nejvážnějším signálem, že palestinské snahy na půdě OSN nejsou přijímány s přílišným pochopením. Upozornění na možné přerušení finanční pomoci bylo ze Spojených států avizováno poprvé krátce poté, co Palestinská samospráva oznámila svůj záměr ucházet se o členství v OSN. Nyní zaznívají hlasy o tom, že by ve svém důsledku mohlo dojít i k dalším finančním postihům směrem k Palestincům. Republikánští zástupci v Kongresu již požadovaly, aby bylo zadrželo celých 600 milionů dolarů, tedy zhruba takový částka, kterou Spojené státy Palestincům ročně poskytují.

Zdroj: The Independent

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.