Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izrael oficiálně vyslovil souhlas a novým mírovým návrhem Čtyřky, čeká se na reakci Palestinců

Izrael oficiálně vyslovil souhlas a novým mírovým návrhem Čtyřky, čeká se na reakci Palestinců

Vlajka Státu Izrael

Vlajka Státu Izrael

Izrael v neděli oficiálně akceptoval novou mírovou iniciativu USA, EU, OSN a Ruska, podle které by mělo dojít k obnovení mírových jednání s Palestinci. Izrael má sice několik výhrad, které bude během jednání prezentovat, pro započetí jednání si však žádné podmínky neklade. Vyzval zároveň Palestinskou samosprávu, aby také návrh Čtyřky přijala a zahájila s Izraelem přímá jednání. Palestinská samospráva však již několikrát vyjádřila svůj nesouhlas s tímto mírovým plánem a není tak jasné, zda izraelská akceptace plánu bude mít nějaký vliv i na palestinský postoj.

Čtyřka vyzvala obě strany k tomu, aby překonaly současné překážky a obnovily jednání bez zbytečného odkladu a bez podmínek. K prvnímu přípravnému setkání by mělo dojít do měsíce a měla by být během něj schválena agenda a způsob, jakým bude v jednání postupováno. Časový rámec pro jednání by si měly strany dohodnout, ale neměl by být delší než do konce roku 2012. Komplexní návrh týkající se území a bezpečnosti by měl být vytvořen do tří měsíců, k zásadnímu pokroku by pak mělo dojít do šesti měsíců. K uskutečnění těchto kroků by se měla konat mezinárodní konference v Moskvě.

Benjamin Netanjahu v minulosti vystupoval proti tomu, aby se otázky území a bezpečnosti řešily odděleně od klíčových otázek Jeruzaléma a uprchlíků. Měl za to, že pokud bude učiněna dohoda o území, nebudou již Palestinci ochotni ke kompromisu v dalších otázkách. Podle Netanjahua by měly být všechny otázky řešeny současně.

Zdroj: Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.