Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Izraelský vědec získal Nobelovu cenu za chemii

Izraelský vědec získal Nobelovu cenu za chemii

Profesor Daniel Schechtman (foto: Technion)

Profesor Daniel Schechtman (foto: Technion)

Izraelský vědec Daniel Schechtman získal Nobelovu cenu za chemii pro rok 2011. Oznámila to ve středu švédská Královská akademie. Schechtman cenu získal za objev kvazikrystalů. Jeho objev byl původně velmi kontroverzní a Schechtman byl dokonce žádán, aby opustil svou výzkumnou skupinu. Nakonec však donutil ostatní vědce přehodnotit jejich pohled na samou podstatu věci.

Daniel Schechtman (70) je profesorem na Technionu v Haifě. Podle rektora Technionu profesora Peretze Lavie je Schechtman velmi unikátním vědcem, který je velmi uznávaným ve světě a na Technioni patří mezi nejoblíbenější a nejskromnější osobnosti.

Telefonicky poblahopřál profesoru Schechtmanovi také izraelský premiér Netanjahu. „Rád bych Vám poblahopřál k vaší ceně jménem obyvatel Izraele, ceně, která vyjadřuje intelekt našich lidí. Každý Izraelec je dnes šťastný a každý Žid na světě je hrdý. Gratuluji také vaší škole, Technionu, ke stému výročí založení.“

Profesor Schechtman není prvním Izraelcem, který získal Nobelovu cenu za chemii. V roce 2009 ji získala Ada Jonathová za práci týkající se ribozómů. Nobelovu cenu získalo dříve ještě dalších osm Izraelců: Šmuel Josef Agnon (literatura), Menachem Begin (mír), Jicchak Rabin (mír), Šimon Peres (mír), Avram Herško (chemie), Aaron Ciechanover (chemie), Robert Aumann a Daniel Kahneman (ekonomie).

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.