Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Výměna věžňů mezi Izraelem a Palestinci krok za krokem

Výměna věžňů mezi Izraelem a Palestinci krok za krokem

Gilad Šalit

Gilad Šalit

Výměna vězňů mezi Izraelem a Palestinci je naplánována do několika fází. Začít by měla v 6 hodin ráno, pokud vše půjde podle plánu, měl by se Gilad Šalit dostat domů do Mitzpe Hila odpoledne. Jaký je plán, podle kterého se bude zítra ráno postupovat?

  1. Gilad Šalit bude propuštěn a setká se sním zástupce Mezinárodního Červeného kříže, nebo některý z egyptských představitelů.
  2. Izrael propustí 27 vězenkyň.
  3. Hamás převeze Šalita do Egypta, odkud bude po přibližně 15 minutách předán do Izraele.
  4. Izrael propustí zbývající palestinské vězně z první vlny.
  5. Gilad Šalit bude převezen na vojenskou základnu Amitai, odkud se bude moci telefonicky zkontaktovat se svými rodiči a podrobí se první zdravotní prohlídce, kterou provede brigádní generál Itzik Kreis.
  6. Následně bude Šalit letecky přepraven na leteckou základnu Tel Nof, kde se se Šalitem setká premiér Netanjahu, ministr obrany Barak a vrchní velitel izraelské armády Gantz. Následně se Šalit setká se svou rodinou. Armáda na základě připravila zvláštní tzv. „sterilní zónu“, ve které proběhne první setkání Gilada Šalita s rodinou. Novinářům je vymezen jen určitý prostor před základnou. Ministerstvu obrany se dokonce podařilo získat souhlas několika významných médií, která se zavázala, že během následujících 10 dní poskytnou rodině Gilada Šalita potřebný prostor a nebudou narušovat jejich soukromí.
  7. Na základě Tel Nof by měla Šalita čekat další zdravotní prohlídka a pokud bude jeho zdravotní stav uspokojivý, bude letecky společně se svou rodinou dopraven domů do Mitzpe Hila.

Izrael se nyní snaží zajistit, aby výměna proběhla bez komplikací. Armáda se připravuje na všechny možné scénáře, které by mohly v úterý ráno nastat. Od snahy zablokovat konvoj autobusů s vězni, přes protesty až po případný teroristický útok.

Zdroj: Haaretz, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.