Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Turecko nakonec požádalo Izrael o pomoc při zvládání následků zemětřesení

Turecko nakonec požádalo Izrael o pomoc při zvládání následků zemětřesení

Turecko zasáhlo zemětřesení

Turecko zasáhlo zemětřesení

Turecko se dva dny po zemětřesení o síle 7,2 stupňů Richterovy škály rozhodlo využít izraelskou nabídku a požádalo o poskytnutí pomoci. Turecko požádalo Izrael o poskytnutí mobilních obytných buněk. Turecké ministerstvo zahraničí kontaktovalo se žádostí izraelskou ambasádu v Ankaře, která okamžitě uvědomila izraelské ministerstvo zahraničních věcí v Jeruzalémě. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman pověřil generálního ředitele Rafaela Baraka, aby bylo potřebné vybavení do Turecka zasláno tak rychle, jak jen to bude možné.

Izrael nabídl Turecku svou pomoc krátce poté, co byly zveřejněny informace o zemětřesení. Avigdor Lieberman i Ehud Barak okamžitě učinili potřebné kroky pro zajištění pomoci a svůj turecký protějšek kontaktoval také izraelský prezident Šimon Peres. Turecko nicméně pomoc od Izraele, stejně jako od ostatních zemí, nejprve odmítlo.

Turecké přijetí pomoci je považováno za dobrý krok i v rámci relativně napjatých izraelsko-tureckých vztahů. Podle izraelského představitele se v podobných případech odsouvá politika a vzájemné problémy stranou.

Podle posledních zpráv si zemětřesení vyžádalo 432 životů, 1 352 osob bylo zraněno. Na zasažených místech stále nefunguje elektřina, neteče voda a rozvoz humanitární pomoci byl zpomalen, když se místním podařilo zastavit konvoj ještě před tím, než se dostal do Ercis. Nouzové ubytování bylo možno najít asi jen pro polovinu lidé, kteří ho potřebují.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.