Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » O izraelský systém Železný dóm mají zájem Spojené státy a Jižní Korea

O izraelský systém Železný dóm mají zájem Spojené státy a Jižní Korea

Část protiraketového systému Železný dóm (foto: Natan Flayer, licence: CC BY-SA 3.0)

Část protiraketového systému Železný dóm (foto: Natan Flayer, licence: CC BY-SA 3.0)

O izraelský protiraketový systém Železný dóm mají zájem Spojené státy, které zřejmě v dohledné době požádají izraelské ministerstvo obrany o bližší technické specifikace tohoto systému. Spojené státy zvažují nasazení izraelského systému na základnách v Iráku a Afghánistánu, které by mohly být potencionálním cílem 107 mm raket Kaťuša. Zájem vyjádřila i Jižní Korea, která by ho využila proti případným útokům ze severu poloostrova.

Izrael v současnosti využívá tři baterie systému Železný dóm na jihu Izraele. Systém je navržen tak, aby chránil proti raketám s dosahem 4 až 70 km. Každá baterie obsahuje speciální radar od společnosti Israel Aerospace Industries a tři odpalovače, každý vybavený 20 antiraketami Tamir. Každá z těchto raket stojí okolo 50 000 dolarů, samotná baterie pak 50 milionů dolarů. Na konci roku 2012 by měl Izrael disponovat devíti bateriemi.

Zdroj: Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.