Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Komando izraelského námořnictva zasáhlo proti francouzské lodi plující do Gazy

Komando izraelského námořnictva zasáhlo proti francouzské lodi plující do Gazy

Izraelští vojáci pomáhají posádce lodi Al-Karama při naloděni na loď izraelského námořnictva (foto: IDF Spokeperson)

Izraelští vojáci pomáhají posádce lodi Dignite Al-Karama při naloděni na loď izraelského námořnictva (foto: IDF Spokeperson)

Komando izraelského námořnictva provedlo zásah proti  francouzské lodi Dignite Al-Karama, která patří k iniciativě hnutí Free Gaza. Vojáci se nalodili na palubu lodi Al-Karama, která byla následně odtažena do přístavu Ašdod. Francouzské pasažéry čeká slyšení a s největší pravděpodobností deportace z Izraele a zákaz vstupu do země na dalších 10 let. Novináře ze stanice Al-Jazeera pravděpodobně deportace ze země nečeká, neboť toto pravidlo bylo ve vztahu k novinářům zmírněno.

Loď Dignite Al-Karama původně deklarovala jako cíl své cesty egyptský přístav Alexandrie a proto jí řecká pobřežní stráž plavbu umožnila. Posádka lodi však následně změnila kurz směrem do přístavu v Gaze, na což reagovalo izraelské námořnictvo. To se s lodí spojilo rádiem a posádku upozornilo na námořní blokádu, která je na Pásmo Gazy uvalena. Posádka i nadále deklarovala jako cíl své cesty přístav ve městě Gaza s tím, že na lodi není žádný náklad a jedná se o soukromou plavbu. Posádka odmítla změnit kurz směrem na izraelský přístav Ašdod. Když se vyjednávání dostalo do mrtvého bodu, nalodilo se izraelské námořní komando na loď Dignite Al-Karama a převzalo nad ní kontrolu. Posádka nekladla odpor zásah proběhl klidně, bez použití násilí. Izraelské námořnictvo poskytlo posádce jídlo a pití a společně s lodí je dovezlo do izraelského přístavu Ašdod.

Na palubě zadržené lodi bylo 16 pasažérů, 11 z nich byli francouzští občané. Izrael proto ihned informoval francouzské ministerstvo zahraničí, které sdělilo, že své občany před účastí na plavbě do Gazy varovalo s tím, že plavba může být nebezpečná.

 

Radiová komunikace mezi izraelským námořnictvem a lodí Dignite Al-Karama



Zdroj: IDF Spokeperson, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.