Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » V Pásmu Gazy popravili dva údajné kolaboranty s Izraelem

V Pásmu Gazy popravili dva údajné kolaboranty s Izraelem

Pásmo Gazy

Pásmo Gazy

Ministerstvo vnitra v Pásmu Gazy v úterý oznámilo, že byly vykonány dvě popravy údajných kolaborantů s Izraelem. Plná jména popravených osob nebyla zveřejněna, k jejich označení byla použita pouze počáteční písmena jejich jmen (M.A.Q. a R.A.Q.)., mělo by se jednat o otce a syna. Popravy byly provedeny v úterý brzy ráno.

Mezi vznesenými obviněními byla špionáž, oslabení morálky a odporu, vražda a pokus vraždy. Rozsudek trestu smrti oběšením byl vydán již 29. listopadu 2004 soudem v Gaze, odvolací soud rozsudek potvrdil 14.7.2011. Oba popravení se dle Hamásu podíleli na izraelské likvidaci vysoce postavených představitelů Hamásu Dr. Abdula Azzize Ar- Rantisiho (2004) a Rafata Az-Za‘anina (2003).

Palestinské centrum pro lidská práva popravy okamžitě odsoudilo, protože se podle něj jedná o porušení zákona. Dle zákonů Palestinské samosprávy musí výkon rozsudků trestu smrti potvrdit předseda Palestinské samosprávy, což se v tomto případě nestalo. Obecně je možné konstatovat, že ať jsou soudy Palestinské samosprávy vydávány rozsudky trestu smrti, k jejich vykonání dnes v podstatě nedochází (nebylo tomu tak vždy).

Pásmo  Gazy ale od rozkolu mezi Hamásem a Fatahem před několika lety funguje na Palestinské samosprávě relativně nezávisle. Vláda Hamásu v Pásmu Gazy schválila rezoluci, podle které je možné vykonat trest smrti v případě, že byl vynesen nad kolaboranty s Izraelem. Letos byly v Gaze popraveny tři osoby, během loňského roku jich bylo pět.

 

Zdroj: Al Qassam, Maan News Agency

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.