Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Izraelci podporují probíhající protesty, ale i současného premiéra

Izraelci podporují probíhající protesty, ale i současného premiéra

Benjamin Netanjahu (foto: Lance Page, licence: CC BY-NC-SA 2.0)

Benjamin Netanjahu (foto: Lance Page, licence: CC BY-NC-SA 2.0)

Průzkum veřejného mínění provedený v Izraeli institutem Maagar Mahot  mezi reprezentativním vzorkem 521 dospělých Izraelců (včetně izraelských Arabů) přinesl zajímavá zjištění. Většina Izraelců podporuje současné protesty, stejně tak ale podporují i současného premiéra Benjamina Netanjahua.

Na dotaz, zda respondenti podporují současné sociální protesty, se 75% vyslovilo pro podporu a jen 14% proti. Pro 37% dotázaných budou mít tyto protesty vliv na jejich rozhodování v dalších parlamentních volbách, 48% tvrdí, že jejich rozhodnutí nebude protesty ovlivněno vůbec.

Při otázce na nejkompetentnější osobu na premiérský post byly odpovědi rozloženy takto: Benjamin Netanjahu 33%, Tzipi Livni 19%, Šaul Mofaz 2%, Avigdor Lieberman 11%, nikdo 26%.

Stejná otázka zaměřená na skupinu dospělých ve věku 18-30 let, tedy tu skupinu, která se protestů účastní nejvíce, dopadla následovně: Benjamin Netanjahu 33%, Tzipi Livni 19%, Šaul Mofaz 5%, Avigdor Lieberman 19%, nikdo 19%.

Sekulární Izraelci ve stejné věkové skupině (18-30 let) se rozhodli následovně: Benjamin Netanjahu 32%, Tzipi Livni 23%, Šaul Mofaz 1%, Avigdor Lieberman 24%, nikdo 19%.

Postoj nových imigrantů, kteří se v současnosti etablují zejména z pravé strany politického spektra, se již od výše uvedených čísel liší. Vyslovují větší podporu pravicovým politikům, zejména úřadujícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Benjamin Netanjahu 53%, Tzipi Livni 2%, Šaul Mofaz 1%, Avigdor Lieberman 29%, nikdo 2%.

Maximální statistická chyba jsou 4,5%.

 

Zdroj: IMRA

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.