Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Izraelský moderátor spáchal asistovanou sebevraždu za pomoci švýcarské kliniky Dignitas

Izraelský moderátor spáchal asistovanou sebevraždu za pomoci švýcarské kliniky Dignitas

Adi Talmor

Adi Talmor

Známý izraelský moderátor vojenského rádia Adi Talmor se rozhodl ukončit svůj život za pomoci kontroverzní kliniky Dignitas ve švýcarském Curychu. Talmorovi byla diagnostikována rakovina plic v konečném stádiu. O jeho nemoci a rozhodnutí nevěděl předem téměř nikdo. Jeho kolegové z armádního rozhlasu byli po zjištění této informace v šoku, nikdo z nich nevěděl, že trpí tak závažným onemocněním.  V dopisu na rozloučenou Talmor píše: „Užil jsem si téměř každý moment mého svého ne tak krátkého života. Děkuji všem, kteří mě zahrnovali náklonností a láskou a bylo jich kolem mě dost, které jsem miloval a měl moc rád. Děkuji vám za všechno.“ Talmor pracoval pro vojenskou rozhlasovou stanici 33 let a stal se jedním z nejznámějších moderátorů.

Švýcarská Dignitas (Důstojnost) je relativně kontroverzní klinikou. Umožňuje nevyléčitelně nemocným lidem ukončit jejich život. Vzhledem k tomu, že je takové místo v Evropě jen jedno, směřují sem nevyléčitelně nemocní pacienti z celé Evropy a nejen Evropy. Klient je vyšetřen, aby bylo zjištěno, zda je způsobilý podstoupit euthanasii. Pokud ano, připraví mu lékař koktejl léků, který klient vypije a který způsobí jeho smrt. Klient má kdykoliv možnost svůj názor změnit.

Názory na působení kliniky Dignitas se různí. Někteří podporují právo jednotlivce ukončit důstojně svůj život za pomoci lékařů. Jiní vystupují striktně proti a považují dění na klinice za protiprávní. Veškeré pokusy zastavit činnost kliniky však zatím selhaly. Švýcaři v referendu zákaz její činnosti nepodpořili.

Zdroj: Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.