Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Izraelská armáda se otevírá i pro postižené vojáky

Izraelská armáda se otevírá i pro postižené vojáky

Znak izraelské armády

Znak izraelské armády

Povinnou vojenskou službu v izraelské armádě mají muži i ženy, výjimkou mohou být náboženské nebo zdravotní důvody. Lidé s postižením obvykle nesplňují základní požadavky kladené na narukování do izraelské armády a získají proto zákonem stanovenou výjimku. Mnoho postižených osob ale přesto mělo zájem v armádě sloužit. Pokud jim to jejich zdravotní stav dovoloval, mohli nastoupit na vojenské základny na omezenou dobu jako dobrovolníci. Tato dobrovolná činnost trvala obvykle rok. Nyní však domácí velitelství izraelské armády se základnou v Ramle přišlo s novinkou, podle které mohou být do armády přijati i vojáci, kteří trpí nějakým postižením a dříve nesplňovali základní zdravotní požadavky.

Tito vojáci již nepůsobí na základnách jako dobrovolníci, ale mohou být zařazeni do armády jako regulérní vojáci na dobu 2 nebo 3 let. Podstoupí základní výcvik a následně slouží v armádě po předem stanovenou dobu. Vykonávají obvykle práce, které jim jejich zdravotní stav umožňuje. Jedná se například o jednodušší manuální práce (balení balíčků), práce s dětmi, atd..

Zdroj: IDF

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.