Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Palestinská televize v pořadu o nejlepších matkách uctívá sebevražednou teroristku

Palestinská televize v pořadu o nejlepších matkách uctívá sebevražednou teroristku

Darin Abu Aishe

Darin Abu Aishe

Palestinská televize zařadila do vysílání během právě probíhajícího Ramadánu pořad „Nejlepší matky“. V pořadu jsou obvykle vysílány reportáže o ženách, které se starají o své děti. Minulý týden byla ale odvysílána reportáž o matce sebevražedné teroristky Darin Abu Aisheh.

Darin Abu Aishe provedla sebevražedný bombový útok v roce 2002 a zranila při něm tři Izraelce. Reportáž je zahájena záběrem na plakát oslavující provedený útok. Na plakátu je citát z Koránu: „Bojujte tedy proti nim a Bůh je vašima rukama potrestá a zahanbí a dopomůže vám k vítězství nad nimi a uzdraví hrudi věřících.“

Následuje text, ve kterém Fatah „radostně oznamuje [smrt] hrdinné mučednice Darin Muhammad Tawfiq Abu Aisheh, členky Brigád mučedníků od Al-Aksa.“

Matka této útočnice v pořadu hovoří s hrdostí o tom, jak přijala zprávu o smrti dcery.

Nekřičela jsem, i šátek jsem si nechala na hlavě. Všichni přišli. Všichni slyšeli o tom, co se stalo… Seděla jsem a začala jsem pro ni zpívat. Řekla jsem „Je to noc před tvou svatbou, Darin, a my už tě nikdy neuvidíme, má dcero“. Lidé kolem mi říkali „Alláh s tebou.“ A já jim říkala – nejsem šílená, nezbláznila jsem se. Chci zpívat, Darin je nevěsta.“

Proč nevěsta? Mučedník – muž má dle muslimské víry slíbeno v ráji 72 panen. Rozšířená je také víra v to, že pokud je mučedníkem žena, stane se jednou z oněch 72 panen a vdá se za mučedníka. Odvysílaný pořad ukazuje, že je kult mučedníků u Palestinců stále velmi silný.

Část zmíněného pořadu „Nejlepš matky“


Zdroj: Palestinian madia watch

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

4 odpovědi (odpovědí) "Palestinská televize v pořadu o nejlepších matkách uctívá sebevražednou teroristku"

  1. Pepča napsal:

    No a Izrael zase uctívá židovské teroristy. Po Avrahamu Sternovi, zakladateli teroristické skupiny Lehi, pojmenovali několik ulic a dokonce celé město. A před pár lety uctil Sternovu pamatku na svém mimořádném zasedání také Knesset. Olmert a Netanyahu tam měli proslovy, ve kterých ocenili Sternův přínos ke vzniku židovského státu. A vůbec jim nevadilo, že Avraham Stern chtěl kdysi vyjednávat s nacistickým Německem o spojenectví proti Velké Británii… tak proč se divíte Palestincům, že uctívají zase své teroristy?

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Avraham_Stern
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Lechi

    1. admin napsal:

      Zpravodajský článek má za úkol informovat, nikoliv se divit. Nedivím se, že je mezi Palestinci rozšířen kult mučedníků. Spíše tu situaci sleduji a na jejím základě si pro sebe dělám nějaké závěry.
      Co se Avrahama Sterna týče, tak se bezesporu jedná o zajímavou kontroverzní osobnost, které se v budoucnu na těchto stránkách také chystám věnovat. Srovnání s palestinskými teroristy není přesné, ať už ideologií, výběrem cílů, provedením, atd.. Stejně tak i pohled Izraelců na osobnost Avrahama Sterna není jednoznačný.
      Pokud jde o pokus vyjednávat s nacisty, jedná se spíše o jeho politický názor, kdy v Britech viděl v tom okamžiku „větší zlo“ a předpokládal, že by spoluprácí s nacisty mohl dostat Židy z Evropy do mandátní Palestiny. Když si jeho snahy zasadíme do patřičného časového období, jasně nám z něj vyplyne, proč nejsou tak kritizované, jak by se dalo čekat.

      1. Pepča napsal:

        Je mi to jasné. Když někdo zabíjí pro nezávislou Palestinu, je to terorista. Když někdo zabíjí pro nezávislý Izrael, je to zajímavá kontroverzní osobnost. Zatímco Velký jeruzalémský Muftí, který také hledal spojence mezi v nacistickém Německu, je zločinec, tak Avraham Stern, který nabízel nacistickému Německu vznik židovského totalitárního nacionalistického státu jako spojence Německé říše na blízkém východě, je zajímavá kontroverzní osobnost. A co je nejhorší, je dnes oslavován oficiální vládní garniturou Izraele.

        1. admin napsal:

          Váš pohled na věc vám samozřejmě neberu, ale výše uvedené spíše odráží vaše předsudky. Nicméně děkuji za reakci.