Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Izrael a Palestina v českém tisku: archeologický nález z dob židovské války, Arafata otrávil jeho politický kolega a arabština jako oficiální jazyk v Izraeli

Izrael a Palestina v českém tisku: archeologický nález z dob židovské války, Arafata otrávil jeho politický kolega a arabština jako oficiální jazyk v Izraeli

Česká média se Izraeli věnují s železnou pravidelností. Většina článků se nyní týká sociálních protestů, objevit se však dají i články z jiného soudku. Odkazy na několik takových naleznete níže v tomto článku.

Nádrž Šiloach (foto: Tod Swedenburg, licence: CC BY-NC 2.0)

Nádrž Šiloach (foto: Tod Swedenburg, licence: CC BY-NC 2.0)

Izraelci našli meč legionáře z časů židovské války (Týden.cz)

Izraelští archeologové pracující na odkrývání tunelů vedoucích pod povrchem Jeruzaléma nalezli několik pozůstatků spadajících do období židovské války. Kromě nádob, lampy na olej a rytiny s židovským svícnem nalezli 60cm dlouhý meč římského legionáře. Tunel je součástí odvodňovacího systému a vede od Archeologické zahrady Ofel (která je přístupná veřejnosti) až do nádrže Šiloach. Pro turisty je jistě dobrou zprávou, že by zmíněný tunel mohl být pro veřejnost brzy otevřen. (…celý článek)

 

Jásir Arafat (foto: Hans Jørn Storgaard Andersen, licence PD)

Jásir Arafat (foto: Hans Jørn Storgaard Andersen, licence PD)

Vůdce Palestinců Jásira Arafata prý otrávil jeho politický kolega (Český Rozhlas)

O Jásiru Arafatovi se v posledních letech píše téměř výhradně ve spojitosti s jeho smrtí. Ta je totiž neustále opředena nejasnostmi a nikdo tak přesvědčivě neví, na co Arafat skutečně zemřel. Teorií je několik. Podle jedné stojí za smrtí Jásira Arafata Izrael, podle jiné zemřel Arafat následkem onemocnění AIDS případně jiného vážného onemocnění a objevují se také tvrzení, že za jeho smrtí stojí mocenské boje. Článek na webu Českého Rozhlasu se zabývá teorií o tom, že Arafata nechal zavraždit jeho politický kolega Muhammad Dahlan. (…číst článek)

Vícejazyčné cedule v Izraeli (foto: Sir Kiss, licence: PD)

Vícejazyčné cedule v Izraeli (foto: Sir Kiss, licence: PD)

Izraelští poslanci nechtějí arabštinu za oficiální jazyk (Týden.cz)

Oficiálními jazyky v Izraeli jsou hebrejština a arabština. Čtyřicet izraelských poslanců však předložilo návrh, aby arabština o titul oficiálního jazyka přišla. Návrh zákona se nicméně netýká pouze jazyka, ale i posílení židovského charakteru Izraele obecně. Podle parlamentních zdrojů má návrh naději na schválení, zcela jistě má ale i značně kontroverzní charakter. Arabštinu jako první jazyk má v Izraeli téměř 20% obyvatel. (…číst článek)

 

 

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.