Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Politika, Zpravodajství » Izrael opět jedná s Hamásem o Šalitovi, vrátí se voják po pěti letech konečně domů?

Izrael opět jedná s Hamásem o Šalitovi, vrátí se voják po pěti letech konečně domů?

Gilad Šalit

Gilad Šalit

Arabské noviny Al-Haját v pondělí otiskly článek, ve kterém informovaly o obnovení zprostředkovaných rozhovorů mezi Izraelem a Hamásem. Jejich výsledkem by mělo být v ideálním případě propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita. Novinovou zprávu vzácně v úterý potvrdil izraelský ministr obrany Ehud Barak, který však nechtěl být příliš konkrétní s odkazem na to, že by takové informace jednání neprospěly.

Jednání probíhají v egyptské Káhiře, v komplexu egyptské zpravodajské služby, kam z Damašku údajně zamířil i politický šéf Hamásu Kháled Mašál. Podle Ehuda Baraka došlo v uplynulých letech ke dvěma významným jednáním týkajícím se Gilada Šalita. Ani jedno však nebylo úspěšné. Současné třetí kolo jednání probíhá i nadále nepřímo. Zástupci Izraele a Hamásu spolu nejednají tváří v tvář, ale prostřednictvím egyptských zástupců, kteří zasedají s každou delegací v samostatné místnosti.

Ze zpráv o jednáních lze vycítit drobný optimismus. Co se tedy nyní změnilo a proč by tentokrát mohla být jednání úspěšná? Palestinci hovoří o tom, že Izraelci jsou nyní mnohem flexibilnější, co se týče palestinských požadavků. Jsou prý ochotni přistoupit na podmínky, které v minulosti odmítali. Mělo by se údajně jednat o to, že jsou Izraelci nyní v rámci požadovaného propouštění vězňů ochotni zvážit i propuštění izraelských Arabů a obyvatel východního Jeruzaléma.

Gilad Šalit je v zajetí Hamás již 5 let. Je mu upírán veškerý kontakt s rodinou a navštívit ho zatím nesměli ani zástupci Mezinárodního červeného kříže. Na tuto skutečnost reagovali tento týden demonstranti, kteří zablokovali průjezd autobusu s rodinami palestinských vězňů, které jely na návštěvu do věznice. Demonstranti argumentovali tím, že když svou rodinu nesmí vidět Gilad Šalit, nemělo by to být umožněno ani palestinským vězňům, z nichž mnozí sedí ve vězení za teroristické aktivity. Protest však po krátké době ukončila izraelská policie, která demonstrantům nařídila nechat autobus projet.

Zdroj: Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Politika, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.