Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Politika, Zpravodajství » Netanjahu vzkazuje Clintonové – omlouvat Turecku se zatím nehodlám

Netanjahu vzkazuje Clintonové – omlouvat Turecku se zatím nehodlám

Benjamin Netanjahu (foto: Masa Israel Journey, licence: CC BY-ND 2.0)

Benjamin Netanjahu (foto: Masa Israel Journey, licence: CC BY-ND 2.0)

Benjamin Netanjahu ve středu v prohlášení řekl, že se Izrael nebude Turecku omlouvat za zásah proti lodi Mavi Marmara, při kterém zahynulo devět Turků. Hillary Clintonová ho během společného jednání požádala, aby Izrael a Turecko pracovali na vyřešení situace. Americká administrativa tlačí Izrael k omluvě, aby pokud možno co nejrychleji došlo ke stabilizaci vztahů mezi Izraelem a Tureckem. Podle Netanjahua není současná situace na Blízkém východě taková, aby se Izrael omluvil.

Během tří dnů by měla být vydána Palmerova zpráva, která hodnotí izraelskou operaci k udržení blokády Pásma Gazy. Dle zveřejněných údajů zpráva údajně obhajuje správnost námořní blokády pásma Gazy, zabývá se ale způsobem, jakým Izrael v případě lodi Mavi Marmara blokádu vynucoval. S jakýmkoliv další vyjádření čeká Izrael na zveřejnění zmíněné Palmerovy zprávy. Turecko by však raději slyšelo izraelskou omluvu před zveřejněním zprávy. Turecko se dokonce pokusilo o oddálení zveřejnění zprávy, protože pokud zpráva skutečně obhajuje užití blokády, nehraje tato informace Turkům do karet.

Na případnou omluvu se názory v izraelské vládě různí. Avigdor Lieberman je striktně proti, Ehud Barak byl ochoten přistoupit na omluvu za některé operační chyby, ke kterým během akce došlo.

 

Zdroje: Jerusalem Post, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Politika, Zpravodajství

Komentáře jsou uzavřeny.