Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Zpravodajství » Několikanásobný teroristický útok na jihu Izraele připravil o život 8 osob (+videa)

Několikanásobný teroristický útok na jihu Izraele připravil o život 8 osob (+videa)

Autobus společnosti Egged po teroristickém útoku

Autobus společnosti Egged po teroristickém útoku

Aktualizováno 18.8., 23:00

Na jihu Izraele poblíž hranice s Egyptem došlo k několikanásobnému teroristickému útoku, při kterém bylo zabito celkem 8 osob (6 civilistů , 1 voják a 1 policista) a dalších více než 40 bylo zraněno. Jednalo se o sérii několika útoků, které následovaly v těsném sledu po sobě. Při dobře koordinovaném útoku použili teroristé proti civilním i vojenským cílům celou řadu různým zbraní od samopalů, přes výbušniny až po protitankové střely.

K prvnímu útoku došlo okolo 12 hodiny, kdy skupina tří teroristů zahájila palbu na izraelský autobus společnosti Egged č. 392, který vezl cestující z Beršeby do Eilatu. K útoku došlo asi 20 km od Eilatu. Autobus byl v tu dobu plný lidí. Několik vojáků, kteří také cestovali autobusem, střelbu opětovalo, zatímco se řidiči autobusu podařilo z místa odjet. Vojáci v autobusu mezitím ošetřovali zraněné cestující. Teroristé byli vyzbrojeni útočními puškami, výbušninami a sebevražednými výbušnými pásy. Řidič autobusu, 60letý Benny Belevsky, svou všudypřítomností zřejmě zabránil masakru. Když k útoku došlo, zachoval chladnou hlavu a autobus nezastavil a podařilo se mu s ním odjet pryč. Minimálně 10 lidí bylo zraněno.

Autobus společnosti Egged po útoku

Autobus společnosti Egged po útoku

12:20 jeden z teroristů zahájil střelbu na další projíždějící autobus. Následně odpálil sebevražedný pás s výbušninou a zabil tak sebe a řidiče autobusu. V autobusu naštěstí nebyli žádní cestující. Další terarista vypálil RPG na armádní vrtulník, cíl ale minul.

12:25 jeden ze dvou zbývajících teroristů zahájil střelbu na projíždějící osobní auto a zabil čtyři lidi.  Následně byla odpálena výbušnina, která zasáhla vojenský džíp s vojáky brigády Golani, kteří jeli směrem k místu prvního útoku. Následně dorazil druhý vojenský džíp. Zbývající terorista zahájil střelbu na vojáky, kteří z džípu vystupovali a několik z nich zasáhl.

12:30-13:00 zbývající terorista byl lokalizován izraelskými vojáky a elitní policejní jednotkou Yamam. Při přestřelce byl terorista zabit.

Ve 12:40 došlo k dalšímu útoku, tentokrát minometným granátem. Nikdo nebyl zraněn. Minometný granát byl odpálen z území Egypta.

Izraelští vojáci evakuují jednoho ze zraněných

Izraelští vojáci evakuují jednoho ze zraněných

Ve 13:10 skupina teroristů protitankovou střelou na další autobus a osobní automobil, sedm lidí bylo zraněno. O několik minut později zaútočili teroristé protitankovou střelou na další autobus. Zasáhli ale osobní automobil a zabili 6 lidí.

14:20 Na Izrael bylo vypáleno několik minometných granátů, nikdo nebyl zraněn.

18:00 Izrael zahájil odvetnou operaci v Pásmu Gazy, minimálně 6 osob bylo zabito.

19:00: Na izraelské vojáky se střílí podél egyptské hranice. Jeden z vojáků (podle některých informací dva) je vážně zraněn a převezen do nemocnice Soroka v Beršebě.

Izraelští vojáci se s některými z útočníků střetli a podle dostupných zpráv jich několik zabili. Po ostatních útočnících se pátrá. Podle některých zpráv zasáhly proti teroristům také egyptské jednotky, které zřejmě dva zabily na území Egypta.

 

 

Zdroje: Haaretz, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.