Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Vraždu íránského vědce měl spáchat Izrael, íránská opozice však hovoří o politické vraždě (+video)

Vraždu íránského vědce měl spáchat Izrael, íránská opozice však hovoří o politické vraždě (+video)

Madžíd Džamali- Faši

Madžíd Džamali- Faši

V úterý stanul před soudem v Teheránu Madžíd Džamali- Faši, muž mezi 20 až 30 lety, který se přiznal k vraždě íránského vědce Masúda Ali-Mohammadiho, ke které došlo v lednu 2010. Masúd Ali-Mohammadi byl fyzik, který se měl podílet na íránském jaderném výzkumu a byl také jedním ze tří zavražděných íránských vědců. zahynul při explozi bomby nastražené v motocyklu.

Podle oficiálních íránských zdrojů stojí za vraždou vědce izraelský Mossad, který měl Madžída Džamalí-Fašiho naverbovat, vycvičit a zaplatit. Jednat se mělo údajně o 120 000 amerických dolarů. Muž je souzen za „válku proti Bohu“, spolupráci s Izraelem a držení drog. Za uvedené přečiny může být odsouzen až k trestu smrti. Důvodem pro vraždu vědce byla údajně snaha Izraele zbrzdit íránský jaderný program. Oficiální íránská média hovoří o ráně uštědřené Mossadu. Íránu se údajně mělo podařit odhalit celou síť izraelských informátorů, o čemž prý bude Írán brzy podrobně informovat.

Ne všichni však považují íránské informace za pravděpodobné. Íránská opozice přišla s tím, že zavražděný vědec byl jedním z jejich stoupenců. Podporoval prý ve sporných prezidentských volbách v roce 2009 opozičního kandidáta Mirhosseina Mousaviho a proto mohou být údajně za jeho vraždou i politické důvody.

Západní analytici se k oficiální íránské verzi staví také zdrženlivě. Zavražděný vědec údajně nebyl významnou osobou v íránském jaderném projektu a pokud vůbec nějakou roli hrál, tak jen velmi malou.

 

Zdroje: Jerusalem Post, Haaretz, Ynet

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.