Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Ostatní, Zpravodajství » Dva izraelští piloti zadržení kvůli obchodu se zbraněmi byli propuštěni

Dva izraelští piloti zadržení kvůli obchodu se zbraněmi byli propuštěni

Asmara - hlavní město Eritreje. Dva izraelští piloti byli zadrženi na místním letišti (foto: Charles Fred, licence: CC BY-SA 3.0)

Asmara - hlavní město Eritreje. Dva izraelští piloti byli zadrženi na místním letišti (foto: Charles Fred, licence: CC BY-SA 3.0)

Dva izraelští piloti byli po dvou týdnech strávených ve vazbě kvůli podezření z obchodu se zbraněmi propuštěni a vrátili se do Izraele. Kapitán Jehuda Maoz a jeho kolegyně na pozici prvního palubního důstojníka Vered Aharonson pracují pro soukromou leteckou společnost Gešer Aviri, která zajišťuje leteckou přepravu pro zvláštní účely, včetně přepravy  zraněných nebo nemocných osob. Oba v minulosti sloužili u izraelského letectva.

Oba byli zadrženi v Eritreji pravděpodobně kvůli mechanické součástce, kterou jejich společnost dopravovala jako zakázku pro izraelskou firmu, která se zabývá námořní bezpečností. Součástka byla deklarována jako mechanická součástka, úřady ji však považovaly za součást nějakého zbraňového systému.

Oba piloti strávili ve vazbě ve formě domácího vězení v jejich dva týdny, během kterých se izraelské ministerstvo zahraničí vehementně snažilo vyjednat s eritrejskými úřady jejich propuštění, protože existovaly vážné obavy o jejich život. Izrael a Eritrea mají navázané diplomatické styky a v obou státech je diplomatická mise, což se ukázalo být pro jednání klíčové. Jednání byla nakonec úspěšná a oba piloti se vrátili v úterý do Izraele.

Zdroj: Ynet, Jerusalem Post

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Ostatní, Zpravodajství · Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.