Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Uncategorized » Egypt údajně zabránil izraelskému plánu na likvidaci šéfa Hamásu

Egypt údajně zabránil izraelskému plánu na likvidaci šéfa Hamásu

Ismail Haníja

Ismail Haníja

Egyptské noviny Al-Ahram otiskly zprávu o tom, že Egypt údajně zabránil izraelskému plánu na likvidaci šéfa Hamásu v Pásmu Gazy Ismaila Haníji. Izrael údajně připravil operaci proti šéfovi Hamásu po teroristických útocích na jihu Izraele.

Jakým způsobem se Egyptu podařilo izraelskou operaci zastavit, není konkrétně uvedeno. Faktem nicméně je, že se Egypt velmi angažoval ve snahách o nastolení klidu zbraní. Jednal v tomto směru nejen s Hamásem, ale také s dalšími frakcemi v Pásmu Gazy včetně Islámského džihádu a Lidového výboru odporu.

Egyptské snahy podpořila dle novinové zprávy také Palestinská samospráva, která varovala, že pokud raketová palba na Izrael nepřestane, je jen otázkou času, kdy Izrael půjde po šéfovi Hamásu na území Pásma Gazy.

Teroristický útok na jihu Izraele má podle izraelských zdrojů na svědomí teroristická organizace Lidový výbor odporu. Izrael nicméně přisuzuje podíl viny na čemkoliv, co se v Pásmu Gazy odehraje nebo naplánuje, také vládnoucímu Hamásu. Vůdce Hamásu v Gaze a současně premiér vlády v Gaze Ismail Haníja se dle palestinských zdrojů v posledních dnech skrýval. Zvýšený počet izraelských odvetných útoků proti základnám a domům teroristických organizací znamenal riziko i pro vysoké představitele Hamásu. Dle některých zpráv se dokonce někteří čelní představitelé Hamásu včetně Haníji mohli skrývat opět v budově nemocnice.

Zdroj: Haaretz, Ynet, Maan

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Uncategorized

Komentáře jsou uzavřeny.