Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Featured, Kultura, Zpravodajství » Izraelský film zvítězil na festivalu v Karlových Varech

Izraelský film zvítězil na festivalu v Karlových Varech

Restaurátor

Cenu Křišťálový glóbus si z Karlových Varů odváží film izraelského režiséra Josepha Madmonyho Restaurátor“ (v originálu se film jmenuje Boker Tov, Adon Fidelman).

Děj filmu vypráví o panu Fidelmanovi, který provozuje spolu se svým společníkem restaurátorskou dílnu. Společník ale zemře a s restaurátorskou dílnou to jde od deseti k pěti. Fidelmanův syn, který se svým otcem nemá příliš dobré vztahy, by dílnu nejraději prodal, o tom však otec nechce ani slyšet. Jiskřička naděje přichází v okamžiku, kdy Fidelmanův učedník Anton nalezne v zastrčeném koutě dílny staré pianino, které by po zrestaurování šlo výhodně prodat. Získané peníze by dílnu mohly zachránit.

Film Restaurátor je z roku 2010, svou evropskou premiéru měl ale právě v Karlových Varech. Hlavní roli v něm hraje izraelský herec Sasson Gabai, kterého fanoušci izraelských filmů znají z filmu Kapela přijela. Sasson Gabai také společně se scénáristou (Erez Kav El), režisérem (Joseph Madmony) a producentem (Chaim Sharir) film ve Varech představil.

Rozhovor se Sassonem Gabaiem: Hvězda Restaurátora: závidím vám, že nemusíte myslet na bomby v kufrech

Když nás včera během rozhovoru v lobby Thermalu ruská turistka požádala, abychom jí na chvíli pohlídali kufry, okamžitě jsem souhlasila. Sasson Gabai se však na mě váhavě podíval: „V Izraeli bych tohle nikdy neudělal. Měl bych strach, že je uvnitř bomba. “Na to bych ani nepomyslela, opáčila jsem. „Zato já na to myslím automaticky,“ povídá Gabai. „A závidím vám, že vy nemusíte.

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Featured, Kultura, Zpravodajství · Štítky: , , ,

Komentáře jsou uzavřeny.