Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Featured, Zpravodajství » Na svobodu se dostane i jeden z aktérů lynče v Ramalláhu z roku 2000

Na svobodu se dostane i jeden z aktérů lynče v Ramalláhu z roku 2000

Abd al-Aziz Yussuf Mustafa Salehi

Abd al-Aziz Yussuf Mustafa Salehi

„Ehud Barak mi osobně slíbil, že tenhle terorista nikdy neuvidí denní světlo. Už ten den jsem věděl, že mi lhal. Všem jsem řekl, že to je jen otázka času, než dojde k další dohodě. Viděl jsem dohodu o Goldwasserovi a Regevovi a věděl jsem, že je jen otázkou času, než budou propuštěni vrazi mého bratra,“ řekl Michael Nuzritz, bratr Vadima Nuzritze, který byl v roce 2000 brutálním způsobem zlynčován a zavražděn v Ramalláhu.

Na seznamu propouštěných vězňů, který byl v noci ze soboty na neděli zveřejněn, se nachází i jméno „Abd al-Aziz Yussuf Mustafa Salehi“, které pravděpodobně dovede identifikovat málokdo. Fotografie, na které Salehi davu v Ramalláhu ukazuje své zakrvácené ruce, je ale notoricky známá. Pochází z 12. října 2000, kdy došlo k zlynčování dvou izraelských vojáků v záloze, Vadima Nuzritze a Jossiho Avrahamiho.

Dav Palestinců s vnitřnostmi zavražděných Izraelců

Dav Palestinců s vnitřnostmi zavražděných Izraelců

Oba byli součástí záloh a sloužili jako řidiči. Omylem vjeli s autem do Ramalláhu. Na kontrolním stanovišti palestinské policie byli zadrženi a odvedeni na policejní stanici. Zpráva o tom, že se v budově nacházejí Izraelci se rychle roznesla a okolo budovy se shromáždilo více než 1 000 Palestinců, kteří volali po jejich smrti. Zpráva se dostala i do Izraele, kde bylo ale rozhodnuto, že v dané situaci nebude provedena vojenská operace na záchranu těchto vojáků a o jejich propuštění se bude jednat. Dav Palestinců ale krátce nato vpadl do budovy a oba Izraelce velmi brutálně zavraždil.

Vojáci byli zbiti, pobodáni, byly jim vyříznuty oči a z jejich těl byly vyrvány některé vnitřnosti, které pak někteří Palestinci z davu předváděli jako trofej na kameru. Zhruba v tomto okamžiku se v okně policejní stanice objevil Salehi se zakrvácenýma rukama a dav propukl v jásot. Jedno z těl bylo vyhozeno z okna a dav ho pak vláčel po ulicích. Tělo bylo také zapáleno. Krátce poté byla obě těla odvlečena na náměstí, kde probíhaly oslavy.

Rodina jednoho z vojáků říká, že je ráda za rodinu Gilada Šalita a přeje jí, že se se svým synem po pěti letech konečně setkají. Kritizuje ale vládu za způsob, jakým byla učiněna dohoda. Dohodu považují za prohru a tvrdí, že vše má svou cenu a nelze se kvůli uzavření dohody všeho vzdát.

Zdroj: Ynet. Wikipedia

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Featured, Zpravodajství · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.