Články Komentáře

Izrael a Palestina – historie a současnost » Bezpečnost, Studium » Jednotka Oketz – psí bojovníci

Jednotka Oketz – psí bojovníci

Pes jednotky Oketz

Pes jednotky Oketz

Jednou z jednotek izraelské armády je jednotka s názvem Oketz. Řadí se mezi tzv. sayeret, tedy speciální jednotky a jedná se o jednotku služebních psů a psovodů.

Jednotka byla dlouhé roky držena v tichosti, protože zejména ti kteří přežili holokaust měli stále v živé paměti vzpomínku na nacisty, kteří proti nim štvali psy. Dnes už je ale situace jiná a jednotka patří mezi vysoce ceněné. Jen málo velitelů se rozhodne vyrazit do akce bez podpory čtyřnohých vojáků z Oketz. Jen mezi lety 2002 – 2005 se vojákům z této jednotky podařilo zabránit 200 sebevražedným útoků.

Nejčastěji používaným psím plemenem u této jednotky je belgický ovčák, který svými vlastnostmi a schopnosti nejlépe vyhovuje potřebám izraelské armády. Do armádního výcviku se psi dostávají po dosažení 18měsíců věku, čeká je dlouhý výcvik a sladění s některým z vojáků. Ze služby odcházejí po dosažení 6. roku, obvykle jsou svěřováni do rukou bývalých členů jednotky.

Psi vykonávají různé úkoly, na které jsou speciálně vycvičeni. Patří mezi ně vyhledávání výbušnin, zbraní, osob, zadržení prchajících osob a další. Každý ze psů je nyní cvičen tak, aby vynikal v nějaké speciální dovednosti. Někteří psi mají při vojenské operaci  na obojku připevněné komunikační zařízení, přes které dostávají povely od svých psovodů na dálku.

Vojáci této jednotky mají červený baret jako výsadkáři (tzanchanim), i když s touto jednotkou spojeni nejsou. Služba u jednotky je umožněna jak mužům, tak i ženám (pro ženy ale vzhledem k bojovému zařazení znamená delší základní vojenskou službu). Armádní nováčci, kteří chtějí sloužit u jednotky Oketz, vstupují do brigády Kfir a pokud uspějí, dostanou se až k jednotce Oketz.

Každý pes, který v akci zemře, má nárok na vojenský pohřeb.  Jednotka Oketz má pro tyto případy i vlastní hřbitov. Kromě jednotlivých hrobů je zde velká socha psa a psovoda pro uctění památky všech psů, kteří byli ve službě zabiti, ale jsou pohřbeni na neznámých místech. Socha nese nápis, „Našlapuj lehce, protože zde leží vojáci Izraele.“

 

Be Sociable, Share!

Autor admin

Filed under: Bezpečnost, Studium · Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.